Det kan være svært at finde en sand definition på hvad sundhed er. Nogle vil kategorisere det som fraværet af sygdom og en lang levetid, og for dem betyder det mere end noget andet. Dog kan den mentale del af sundhed også have kæmpe indvirkning på den overordnede sundhed, og dermed også stille spørgsmålstegn ved hvorvidt fysisk sundhed er vigtigst.

Mental sundhed

En del af den samlede sundhed må være mental. Her er der altså tale om alt det, der foregår i hovedet og kroppen, men som ikke umiddelbart fysisk kan afhjælpes. Det er angst, depression, OCD og lignende diagnoser, der ofte står i vejen for den mental sundhed og en velfungerende hverdag deraf. Ligeledes har mennesker, der i længere tid har haft lav mental sundhed, større risiko for at udvikle sygdomme, og generelt dør de tidligere end mennesker, der tilsvarende lever godt mentalt. Det er altså ikke til at bestride, at mental sundhed må være lige så vigtig som fysisk sundhed.

Den ekstra mil

Det kræver ofte hjælp at komme ringe mental sundhed til livs, og med de rette værktøjer kan det også sagtens lykkedes. Det handler derudover om at finde ud af hvad der virker for en selv i hverdagen, for at modvirke slag på den mentale sundhed. Måske det er gentagne besøg i zoologsik have for at forundres over dyrene, eller måske det er bestilling af smukke blomster fra Florie i Valby, for at bringe farver og skønhed ind i hverdagen.

Fra fysisk til mental sundhed

Der er fordele ved at have fysisk sundhed, men for mange kan det være svært at komme i gang, især hvis den fysiske sundhed i forvejen er lav og måske endda er skyld i smerter. Få hjælp af en erfaren fysioterapeut, så du kan dyrke regelmæssig motion. Fysisk og mental sundhed går nemlig ofte hånd i hånd!