Naturterapi

Naturen er fuldstændig enestående til at få os ned i gear. Derfor kan naturterapi også være en stor hjælp for dig, der lider af stress, angst og depression. Læs mere om herunder, hvordan du får mest muligt ud af dit ophold i naturen, og hvordan du kan uddanne dig til naturterapeut.

Lider du af stress, angst eller depression, har du måske ikke meget overskud til at komme ud at gå en tur i naturen. Men det er faktisk rigtig sundt for dig at komme af sted, da naturen netop har en afstressende effekt på dig. Du kommer ned i gear og bevæger dig, og det er godt, både hvis du lider af stress, angst og depression. Naturterapi kan derfor være en vigtig del af din behandling.

naturterapi

Der er forsket en del i menneskers forhold til naturen. Alle resultaterne tyder klart på, at det er afgørende for os mennesker at være i naturen. Det bringer os ro, giver mening og gør os spontant glade uden grund.

I Danmark må du typisk selv stå for naturterapi – enten på egen hånd eller finde en kursusudbyder. Men i lande som Japan og Sydkorea får både fysisk og psykisk syge en recept på naturterapi. De skal simpelthen opholde sig et i naturen i et bestemt tidsrum og får i nogle tilfælde endda også instruktioner i, hvordan de skal opføre sig.

Sådan foregår naturterapi

Når du gerne vil i gang med naturterapi, er det først og fremmest vigtigt, at du bevæger dig ud i naturen i et stille og roligt tempo. Det kan være ved at gå eller cykle. Når du er stresset, har din krop bedst af, at du bevæger dig i et langsomt tempo.

Derefter handler det om, at du prøver at aflære dig noget af alt det, du ved om, hvordan du skal opføre dig, når du er i naturen. Det handler nemlig om at føle, at du er en del af naturen. Du skal derfor røre ved træernes bark, klatre over træstubbe, indsnuse de forskellige dufte og generelt være langt mere nysgerrig på naturen, end vi voksne normalt er.

I naturen handler det om, at du er der for at være der. Der er ingen e-mails, der skal besvares, og du behøver ikke at retfærdiggøre over for andre, at du bruger din tid på det. Det er derfor på mange måder præcis det modsatte af, hvad et moderne arbejdsliv byder på.

Tag børnene med i naturen

I nogle tilfælde kan det være en hjælp for dig, at du tager dine børn med ud i naturen. Børn har en helt anden måde at sanse på og være på i naturen. En måde, som du kan lære rigtig meget af. Børnene tænker ikke over, hvad de kan få ud af at være i naturen, men er der bare og nyder den.

Når børnene er med, er det for mange voksne nemmere at kaste sig ud i at bygge en hule, samle pinde eller sten, stoppe op og kigge på en fugl eller en snegl, og alle de andre små detaljer, der er med til at gøre naturen forunderlig.

Sådan bliver du naturterapeut

Har du allerede opdaget naturens helbredende egenskaber, kan det være, at du er interesseret i at videreformidle dem til andre. I det tilfælde kan du uddanne dig til naturterapeut. Der lærer du både om det menneskelige sind, og om hvordan du kan bruge naturen til at sammensætte et behandlingsforløb.

Det er som sådan ikke en beskyttet titel at være naturterapeut, så du kan sagtens kalde dig det uden en uddannelse. Det er dog en god ide, at du har en stor viden om, hvordan du hjælper andre, der har det svært. Derfor er det klart det bedste for dig, at du tager en uddannelse.

Der findes flere forskellige steder, hvor du har mulighed for at tage et kursus i naturterapi. Dermed kan du komme i gang med at hjælpe andre med at få glæde af naturen.

Læs evt også vores artikel om hypnoterapi her.