Drømmesymboler

Drømmesymboler – Der er mange symboler, der går igen i drømme. Her finder du en guide til nogle af de mest almindelige af dem.

Når vi sover, er der ofte nogle meget tydelige og stærke symboler, der går igen. Har du lyst til at vide, hvad det er, din underbevidsthed arbejder med, når du sover, kan du herunder finde betydningerne af nogle af de mest almindelige drømmesymboler.

drømmesymboler

Er du interesseret i at læse mere om drømmetydning, kan du for eksempel købe en bog om emnet. Læs mere om drømmetydning her!

Afføring og tis

Drømmer du, at du tisser i sengen, kan det være et udtryk for, at du rent faktisk har tisset i sengen. Ellers kan det være et udtryk for, at du er under stort pres, eller at du føler, at andre dømmer dig.

Drømmer du, at du har afføring, handler det i højere grad om, at du kommer af med noget. Det kan for eksempel være nogle følelser. Det kan også være, at du smører afføring på andre, hvilket betyder, at du tørrer det, som lorten repræsenterer, af på dem.

Når du drømmer om afføring og tis, er det vigtigt, at du ser på, hvor drømmene foregår henne. Det kan give dig et tegn om, hvad du føler dig presset over, eller hvilke følelser du gerne vil af med.

At blive jaget

Når du drømmer, at du bliver forfulgt, er det faktisk ofte noget godt, selvom det føles ubehageligt. Hvis du vender dig om, når du er blevet jaget, vil du nemlig ofte opleve, at det er noget helt uskyldigt, der har jaget dig. Det er fordi, det er en side af dig selv, som du ønsker at styrke.

Derudover kan det at blive jaget også være et billede på, at din hjerne prøver at forberede dig på, at du bliver jaget i virkeligheden. Teorien er, at hjernen så føler sig forberedt, hvis du skulle blive forfulgt i virkeligheden.

Babyer og graviditet

Er du gravid, vil en drøm om graviditet og babyer ofte have at gøre med din kommende fødsel og moderskab. Det er helt naturligt, og der er undersøgelser, der viser, at gravide drømmer særligt meget om de emner.

Er du ikke gravid, kan en graviditet i stedet betyde, at du har et projekt, du gerne vil have sat i søen. Altså at du har en ide, du gerne vil bringe til live. Derfor kan mænd også drømme, at de er gravide.

Drømmer du om børn, kan børnene være et symbol på nye projekter eller på dit eget indre barn.

Eksamen

Skal du snart til eksamen, er det naturligt, at du drømmer om det. Er det længe siden, betyder en drøm om det, at du føler, at du bliver testet eller overvåget i det virkelige liv. Det kan for eksempel være, hvis du har et krævende job, hvor du føler, at du hele tiden skal præstere.

Fangenskab

Når du drømmer, at du sidder fast et sted, eller at du er i fængsel, handler det om, at du føler dig fanget i dit virkelige liv. Det kan være af dine egne hæmninger i forhold til at gøre det, som du gerne vil. Det kan også være en konkret person eller dit arbejde, der afholder dig fra at gøre det, som du gerne vil.

Falde

Når du falder, har du ingen kontrol over din krop, og det er præcis det, som drømmer repræsenterer – at du ikke føler, at du har kontrol i det virkelige liv. Derudover er der nogle, der mener, at en faldedrøm er et udtryk for, at din hjerne prøver at gennemleve situationen med, at du falder, lige som når du bliver forfulgt.

Flyve

Flyvedrømme er som regel virkelig gode drømme. Ofte er du så bevidst om, at du drømmer, at du i højere grad har mulighed for at styre drømmen. At flyve er stærkt forbundet med følelsen af frihed, og det er netop, når du har det godt i dit liv og føler, at du er oven på så at sige, at du oplever flyvedrømme.

Jordens undergang

Drømmer du om Jordens undergang eller en naturkatastrofe, er det et tegn på, at der er noget fundamentalt, der er ved at ændre sig i dit liv. Det kan helt konkret være, at du er blevet fyret, skal skilles eller er ude for lignende store begivenheder.

Det kan dog også være et tegn på, at der er noget, som du gerne vil ændre fundamentalt ved dig selv. Har du det sådan, er det ofte linket til, at du føler dig trist uden grund i din hverdag.

Komme for sent

Når du drømmer, at du kommer for sent i en drøm, er det som regel tæt forbundet med følelsen af at komme for sent i virkeligheden. Nogle gange er det så simpelt, at det er den følelse, der sidder i dig, når du skal sove, og at du derfor drømmer om det.

At komme for sent kan dog også repræsentere, at du i dit vågne liv rent faktisk har taget for mange opgaver på dig.

Miste tænderne

Drømme om at miste tænderne er meget almindelige. Tænderne er dels linket til vores forfængelighed, og når du mister dem i en drøm, kan det være et tegn på, at du føler, at du ikke slår til.

Dels er tænderne også et symbol på at gå fra barn til voksen. I det virkelige liv mistede du jo også tænderne i den proces. Det er et stærkt billede, som hjernen husker og kan vende tilbage til i drømme.

Mord

Drømmer du, at du slår andre ihjel, kan det enten være en del af dig selv, du ønsker at slå ihjel, eller en person, du er vred på. Er det en konkret person i dit liv, for eksempel en af dine forældre eller dine børn, som du drømmer, at du slår ihjel, handler det ofte om, at du har en undertrykt vrede mod dem.

Drømmer du, at du slår en fremmed ihjel, skal du se på, hvad den fremmede repræsenterer. Ofte vil vedkommende repræsentere en side af dig selv, som du ønsker at slippe af med.

Nøgenhed

At være nøgen er i vores samfund forbundet med at være sårbar. Hvis du drømmer, at du er nøgen offentligt, og at du har det godt med det, er det derfor et tegn på, at du har det godt med dig selv.

Hvis du pludselig opdager, at du til din skræk er nøgen offentligt, handler det i højere grad om, at du er bange for, hvad andre tænker om dig.

Sex

I nogle tilfælde betyder det at drømme om sex bare, at du er et sundt voksen menneske, der har lyst til sex. Hvis du drømmer, at du har sex med et nært familiemedlem, en ven, eller at du måske er din partner utro, ligger der typisk nogle andre følelser bag.

Drømmer du, at du er sammen med en, der står dig nær, men som du ikke normalt har en seksuel relation til, handler det typisk om nogle stærke (ikke erotiske) følelser i forhold til den anden, som du skal have styr på.

Drømmer du, at du er din partner utro, handler det ofte om, at du føler, at du bliver lidt glemt i forholdet, mens en drøm om, at din partner er dig utro, ofte handler om, at du føler dig overset.  

Vand

Vand er et symbol på store følelser. Mange forbinder det med enten at være fri eller at være indespærret. Det kommer også an på i hvilken sammenhæng vandet optræder. Frosset vand og indespærret vand symboliserer ofte følelser, der er døde eller bliver holdt nede. Der findes selvfølgelig mange flere drømmesymboler, end dem vi har nævnt her. Drømmer du om nogle symboler, vi ikke har nævnt, kan du eventuelt kontakte en person, der kan tyde dine drømme.