Hypnoterapi

Mange problemer kan afhjælpes med hypnoterapi, hvor du bliver bragt i hypnose og derefter kan komme i kontakt med følelser og minder, som du ellers ikke er i kontakt med. Læs mere om terapiformen herunder.

Hypnoterapi er de seneste år blevet en mere og mere populær terapifor. Det skyldes, at den er meget effektiv. Du kan arbejde med dine problemer på en helt anden måde, end hvis du taler om dem. Dermed vil du ofte ikke have brug for at gå lige så meget i terapi, som hvis du for eksempel har været i samtaleterapi. 

hypnoterapi

Hypnose terapi i vores moderne form stammer tilbage fra Freuds brug af hypnose i den terapeutiske process. Sigmund Freud er i dag nok mest kendt for sin personlighedsmodel, men hypnosen var en vigtig del i hans håndtering af klienter. Tidligere var hypnoterapi ofte en sidste udvej. Når du havde prøvet alle andre terapiformer og vendt og drejet dine problemer med en terapeut, til du var blå i hovedet, ville du vælge hypnoterapi. Det skyldtes, at det med hypnose fik mange til at være mistroiske over for terapiformen.

Sådan er det dog heldigvis ikke mere. I dag er hypnoterapi for mange et første valg, når de har nogle problemer i deres liv, som de gerne vil have arbejdet med. Det betyder, at de langt hurtigere kan få bearbejdet dem.

Hvad er hypnoterapi?

I hypnoterapi kommer du i hypnose. Det er en meget afslappet tilstand, hvor den mere logiske og kritiske del af din hjerne ikke er lige så aktiv. Det gør det muligt for dig for eksempel at nå nogle andre erindringer, og at du er mere åben over for de forslag, som terapeuten kommer med.

Du mødes typisk med terapeuten inden og fortæller, hvad du gerne vil have, at I skal arbejde med i terapien. Nogle gange vil det være et separat møde, andre gange vil det være umiddelbart før, du skal i terapi.

Derefter bliver du bragt i en hypnotisk tilstand. Du skal nå et særligt afslapningsniveau, for at terapiformen er virksom. Det er derfor vigtigt at have god tid til en session.

Hypnoterapi kan bruges til mange problemer

Du har sikkert hørt om folk, der har fået hjælp til at stoppe med at ryge eller at tabe sig med hypnose. Det skyldes, at det er muligt for terapeuten at tale mere direkte til din underbevidsthed. Når du er i hypnoterapi, har du dog mulighed for at arbejde med nogle mere dybereliggende problemstillinger end med almindelig hypnose.

I terapien er det muligt at bearbejde problemer som lavt selvværd og angst. Det skyldes, at det i terapien er muligt at gå ind i underbevidstheden og få fat på nogle erindringer og følelser, som du ikke ellers ville have adgang til. Det gør det muligt at arbejde langt mere fokuseret med dine problemer.  

Forskellen på hypnoterapi og hypnose

Måske har du svært ved at se, hvilken forskel der egentlig er på hypnoterapi og hypnose. Det er også forvirrende, da det kan lyde som meget af det samme. Men der er forskel.

I hypnose foreslår terapeuten nogle handlinger til din underbevidsthed. Det kan være fjollede handlinger i en underholdningssammenhæng eller handlinger om at stoppe en bestemt adfærd i en behandlingssammenhæng.

I hypnoterapi får du ikke forslag fra terapeuten. I stedet arbejder I med at bearbejde dine problemer. I udnytter for eksempel, at det er muligt for dig at få adgang til nogle erindringer, som du ellers ikke har adgang til.

Hvordan ved jeg, om hypnoterapi virker?

Mange har en ide om, hvordan det vil føles at være hypnotiserede, inden de prøver det. De har set videoer med folk, der spiser løg, som var det æbler, opfører sig som høns og andre fjollede handlinger. De har derfor en ide om, at de kommer til at være helt væk, når de er i hypnoterapi.

Men i hypnoterapi kommer du bare til at opleve det som, at du er meget afslappet. Det kan derfor godt være lidt antiklimatisk for dig at blive hypnotiseret første gang. Derfor er det enkle svar i forhold til, om hypnoterapi virker, at hvis du føler, at det virker, så virker det for dig.

Typisk vil du mærke en effekt efter meget kort tid. Det kan være, at du bare har brug for to til tre gange 1,5 times terapi for at mærke en forbedring. Det er meget lidt i forhold til andre former for terapiforløb, der kan være meget lange.

Kan alle have gavn af hypnoterapi?

Det er muligt at hypnotisere langt de fleste mennesker. Derfor vil langt de fleste også kunne have glæde af hypnoterapi. Hvis du dyrker yoga, mediterer, har erfaring med drømmerejser eller mindfulness, vil du have ekstra nemt ved at komme i hypnose.

Din terapeut vil dog altid tage udgangspunkt i der, hvor du er. Vedkommende hjælper dig med at komme i hypnose ved at få dig til at slappe helt af, inden selve terapien går i gang.

Det er altså muligt for stort set alle at have glæde af denne meget effektive terapiform. Det kan hjælpe dig til hurtigere at skabe det liv, som du drømmer om. 

Du kan eventuelt læse mere om hypnoterapi hos Lisbeth Lysdahl her.