Familieopstilling er en terapiform, der hjælper dig med at undersøge din families historie og indbyrdes forhold. De er nemlig afgørende for, hvordan du er blevet som person. Derfor kan nogle af dine problemer stamme fra din families historie. Læs mere om det herunder.
En familieopstilling er, som navnet antyder, en opstilling af din familie. Mange af de problemer, vi har som voksne, stammer fra vores familie. Det kan for eksempel være dårligt selvværd, angst, ikke at kunne finde en retning i livet, føle, at du sidder fast i livet, have et dårligt forhold til et familiemedlem og mange andre problemer.
Med familieopstillingen bliver det muligt for dig, at du kan se nogle mønstre, som det ellers kan være svært for dig at sætte ord på. Familieopstillingen er nemlig en fysisk opstilling af de forskellige medlemmer i din familie. Dermed kommer problemerne ud af dit hoved og bliver mere konkrete. Det gør det nemmere for dig at få øje på nogle sammenhænge, der ikke ellers er mulige for dig.
Du arbejder enten alene med en facilitator eller sammen med en gruppe. Arbejder du alene, bruger du figurer til at repræsentere de forskellige medlemmer i din familie. Arbejder du med en gruppe, repræsenterer de andre personer i gruppen de forskellige medlemmer i din familie.
Et eksempel på en facilitator er Vibeke Hastrup – jeps det er hende fra Babettes Gæstebud, Krummerne og mange andre film og teaterforestillinger – Du kan finde mere om familieopstilling her hos hende.
Sådan kan du bruge familieopstilling
En familieopstilling er ikke lige som at tage i terapi. Du går for eksempel ikke hos en facilitator en gang om ugen for at stille din familie op. I stedet gør du det en gang, og der kan derefter gå flere uger eller måske måneder, før du har brug for en ny familieopstilling.
Derfor er det også vigtigt, at du forbereder dig, inden du skal til familieopstilling. Du skal tænke over, hvilket problem du gerne vil arbejde med. Derudover skal du også gøre dig nogle tanker om din familie.
Det er for eksempel en god ide, at du tænker særligt over:
- Er der nogen, der har haft problemer med alkohol eller misbrug?
- Er der nogen, der har været i fængsel eller involveret i kriminalitet?
- Er der nogle, der er blevet skilt, eller har mistet en ægtefælle?
- Er der nogen, der har oplevet at miste en forælder i en ung alder?
- Er der nogen, som I ikke længere har kontakt med i familien?
Tegn et stamtræ over din familie
En god måde for dig at forberede dig til en familieopstilling er, at du tegner et stamtræ. Det skal gå helt tilbage til dine oldeforældre og have både dine forældres søskende og dine bedsteforældres søskende med.
Du er nemlig ikke kun påvirket af dine forældre og søskende. Dine bedsteforældre har jo for eksempel haft stor betydning for, hvordan dine forældre er blevet, og de kan derfor have givet dårlige mønstre videre til dem. De mønstre kan dine forældre have overført til dig. Derfor handler dine forældres opførsel ikke kun om, hvordan de er, men også hvordan dine bedsteforældre var.
Når du tegner stamtræet, er det en god ide, at du skaber nogle farvekoder, så det er nemt at overskue. Grøn kan for eksempel indikere alkoholisme, rød en skilsmisse og blå en tidlig død. Det hjælper dig, når du skal tale med facilitatoren om din familie.
Gruppe eller alene – hvad er bedst?
Det er meget forskelligt, om du har det bedst med at skabe en familieopstilling sammen med nogle andre eller alene. Det er selvfølgelig nogle meget private emner, der bliver taget op, og det kan derfor være rart for dig, at du er alene med facilitatoren.
Mange oplever dog, at det er virkelig rart at udføre familieopstillingen i en gruppe, hvor de andre i gruppen indtager rollen som dine familiemedlemmer. Du kan komme til at føle, at de andre i gruppen bliver dine familiemedlemmer for en kort stund, hvilket kan være med til at gøre opstillingen mere effektfuld.
Har du problemer med din familie, kan det i nogle tilfælde også hjælpe, at du udfører opstillingen sammen med dem. Det kan være med til at give alle klarhed over, hvordan I har fået det forhold til hinanden, som I har.
Baggrunden for familieopstilling
Familieopstilling er blevet udviklet af tyskeren Bernt Hellinger. Han var egentlig præst, men blev interesseret i psykologi og begyndte at studere det i stedet. Opstillingen er udviklet ud fra flere forskellige psykologiske aspekter.
Hellinger var blandt andet inspireret af sit arbejde i Sydafrika og sin egen tid som krigsfange efter 2. Verdenskrig. Mange unge tyskere oplever for eksempel problemer i familien på grund af noget, der skete for deres bedsteforældre eller oldeforældre under 2. Verdenskrig. Der kan familieopstillingen netop hjælpe dem til at se, hvad der har formet deres familie. Familieopstilling er altså en rigtig effektiv måde for dig at komme dybere ned i din families historie og blive klogere på, hvilke dynamikker der er i spil. Dermed får du en større forståelse af, hvordan du er blevet, som du er, og hvorfor du handler, som du gør.
Læs eventuelt også vores artikler om hypnoterapi og naturterapi her.