Selviscenesættelse er den måde, hvorpå vi og andre folk kommunikerer, hvor vi selviscenesætter os selv i forskellige situationer. Dette er ofte set i politik, reality og på arbejdsmarkedet, hvor folk selviscenesætter dem selv for at blive opfattet på en bestemt måde. Selviscenesættelse kan defineres som: En persons beviste formning af omgivelsernes oplevelse af vedkommende, fx. gennem opsigtvækkende opførsel eller udseende.

Hvad er selviscenesættelse i dagligdagen

Selviscenesættelse i hverdagen handler meget om, hvordan man opfører sig sammen med forskellige mennesker og i forskellige situationer. Det handler om, hvordan man gerne vil fremstå i forskellige situationer som foreksempelvis en god far, en elskende mand, en god ven, en omsorgsfuld kollega eller måske den sjove og skøre kollega, der altid er med til diverse fester og arrangementer på arbejdspladsen. Derfor agerere vi også anerledes i forskellige situationer for at opføre os på den måde, at vi også gerne vil fremstå.

Et af de steder, hvor mange selviscenesætter dem selv i hverdagen er i det digitale puslespil som hvad vi ser på Netflix, hvilke artikler på internettet, de steder du tjekker ind med mobilen og selvfølgelig på Sociale Medier som Facebook og Instagram.

Selviscenesættelse på de sociale medier

På Sociale medier præsenterer man sig selv på en bestemt måde, eksempelvis igennem sit profilbilled, likes og deling af billeder.

Du kender det formentligt selv, det der med, at man har rigtig mange billeder på ens telefon af en selv, men nogle vælger man fra og andre vælger man at dele på de sociale medier.

Børn, unge og selviscenesættelse

Børn og unge er vokset op med den digitale hverdag og derfor er det også en helt naturlig del af de unges hverdag at bruge tid på de Sociale Medier.

Problemet lige nu med de sociale medier er, at man endnu ikke har noget evidens for, hvilken effekt den her selviscenesættelse på de sociale medier har af påvirkning på de børn og unge. Flere forskere er bange for, at børn og unge kan få en urealistisk forestilling om, hvordan man skal opføre sig og se ud når de bliver inspireret eller efterligner deres idoler.

Læs også guiden til drømmesymboler og vores introduktion til Freuds personlighedsmodel.